Mansbeeld

Valentijn

Eertijds was de mens voor mij een wezen
dat zich boven het dierenrijk verhief
nu blijken wij apen te zijn, weliswaar tweebenig
maar tegenover anderen vaak opgefokt en agressief

Oorlogen worden vooral door manmensen gevoerd
biologisch te verklaren dat strijders, overwinnaars
door de dames worden uitverkoren, daardoor
meer kansen hebben om met ze te kunnen paren?

Veel jongemannen laten zich de dood in jagen
vanwege opgeklopte idealen, het vaderland
ridderordes op de borst, het avontuur, de macht
over leven en dood, groepsdwang en wraak

Toch zullen we meer van de dieren moeten leren
om als soort te kunnen overleven, minder als chimpansees
meer als bonobo’s, met de vrouwtjes aan de top
liefde als instrument voor een vredelievend leven


Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 20-11-2023

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Valentijn (Actief sinds: 28-12-2016)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Mansbeeld’ van Valentijn zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.