Help Dichters.nl - steun onze webite met een donatie

Help ons voorwaarts, en doneer met je (dichters)hart.Donaties zijn en blijven meer dan welkom om de website (ten eerste) te kunnen laten voortbestaan, en (ten tweede) op termijn te kunnen uitbreiden. Hoewel het bezoek op Dichters.nl toeneemt, dalen de advertentie inkomsten (onze enige echte inkomstenbron) helaas al enige tijd. Door veranderingen in de markt zal dit waarschijnlijk - net zoals bij andere (gedichten) websites - ook zo blijven. Dit kan zorgelijk worden, en daarom zijn donaties erg welkom.

Iets wat veel mensen niet weten is dat aan het bestaan en gebruik van deze website kosten zijn verbonden. Hieronder geven wij een opsomming van de belangrijkste kosten die wij (moeten) maken om de website in de lucht te houden, en de belangrijkste kosten die wij gaan maken als wij de website willen uitbreiden en willen verbeteren. Benieuwd naar onze plannen met Dichters.nl, en wat gebruikers zelf willen qua uitbreidingen en verbeteringen...? Neem dan even de moeite om deze hele pagina te lezen.

Kosten voor domeinregistratie

Het hebben / houden van een domeinnaam (zoals Dichters.nl) brengt jaarlijks kosten met zich mee. De jaarlijkse registratiekosten zijn ongeveer 12 euro.

Hostingkosten

Dit zijn noodzakelijke kosten die wij jaarlijks maken voor het plaatsen van deze website op een (beveiligde) webserver. 'Hosting' is naast het hebben van een domein nodig om de website te kunnen bezoeken. Als je een pagina op deze website bezoekt, dan roep je in feite een pagina aan die op de webserver staat, die vervolgens in je browserscherm wordt weergegeven. Zonder hosting is een website niet mogelijk. Wij hebben in dit verband gekozen voor ‘managed hosting’, zodat een goede beveiliging van de webserver (en website daarop) en het hebben van up-to-date software, is gewaarborgd. Derhalve maken wij omgerekend - en bij benadering - jaarlijks ongeveer 250 euro aan kosten voor de hosting.

Inschakelen van programmeurs voor onderhoud aan de website

Van tijd tot tijd moet de programmatuur (de programmeercodes achter de website) worden geüpdatet, onder andere om veiligheidsredenen, maar ook door het verschijnen van nieuwe browsersoorten en nieuwe versies van bestaande browsersoorten. Zo blijft de website goed en veilig te bezoeken voor iedereen. Af en toe worden ook programmeurs ingeschakeld voor het verhelpen van bugs (fouten), en het verhelpen van kleine issues die wij en gebruikers zo nu en dan tegenkomen bij het gebruik van de website. Het uurtarief van een goede PHP/SQL programmeur (op consultancy basis) ligt rond de 85 euro (exclusief BTW) per uur. De jaarlijkse kosten die wij op dit vlak maken zijn ongeveer 500-1.000 euro.

Uitbreidingen van de website en verbeteringen

Het liefst zouden wij Dichters.nl verder willen uitbreiden en willen verbeteren, en daarnaast ook vele nieuwe functies mogelijk willen maken, zowel voor de dichters als voor de lezers van gedichten. Ben je benieuwd wat het plan is? Hieronder op deze pagina vind je een lijst met een opsomming van (een deel van) de gewenste uitbreidingen, nieuwe functies en verbeteringen voor Dichters.nl.

In de laatste jaren (sinds begin 2014) zijn er meer dan 47.000 (peildatum 06 november 2020) gedichten op de website geplaatst, door meer dan 1.600 (!) dichters en dichteressen. Wij zien dit als het bewijs (in cijfers) dat Dichters.nl erg geliefd is! Dichters behoort inmiddels tot de drie grootste gedichten websites van Nederland en België. De nog steeds stijgende bezoekersaantallen onderstrepen dat Dichters.nl een belangrijke functie heeft, en veel mensen plezier beleven aan de website.

De laatste jaren hebben wij veel e-mailberichten gekregen van gebruikers over de aanpassingen, uitbreidingen en verbeterpunten die zij graag zien. Hartelijk dank hiervoor! Hierdoor weten wij dus heel goed waar wij zowel dichters, als lezers van de gedichten op deze website een plezier mee doen!

Met de advertentie inkomsten kunnen de normale kosten nog wel gedekt worden, maar de kosten voor het uitbreiden en verbeteren van Dichters.nl helaas niet. Hiervoor zijn wij afhankelijk van donaties. Des te meer er gedoneerd wordt, des te sneller Dichters.nl kan worden uitgebreid. Hoe snel dit gaat, dat hebben jullie als dichters en lezers van gedichten dus zelf in de hand! Hopelijk kan de website in de loop der jaren een grote upgrade / update krijgen. De geschatte eenmalige kosten voor het inschakelen van programmeurs en IT specialisten hiervoor zijn ongeveer 19.125 euro (225 klokuren a 85 euro (ex BTW) per uur, zakelijk tarief).

Hoe kan ik helpen en een bedrag doneren?

Een donatie is uiteraard niet verplicht, maar wel wenselijk als je Dichters.nl een goed initiatief vindt dat moet voortbestaan, en als je in de tweede plaats vindt dat Dichters.nl moet uitbreiden en moet verbeteren.

Help ons voorwaarts, en doneer met je (dichters)hart.Welke uitbreidingen en verbeteringen willen wij realiseren?

Hieronder hebben wij een uiteenzetting gemaakt van (een deel van) de gewenste uitbreidingen, verbeterpunten en nieuwe functies voor deze website, Dichters.nl. Dit overzicht (dat overigens zeker niet volledig is) is mede tot stand gekomen door gebruikers van Dichters.nl. In de laatste jaren hebben wij - zoals hierboven al aangegeven - namelijk veel e-mailberichten ontvangen van jullie, met daarin suggesties, ideëen, en verbeterpunten.

Profielpagina's van dichters

 • uploaden van profielfoto's verbeteren / bugs verhelpen
 • meer profielfoto's uploaden mogelijk maken, die bovendien groter getoond kunnen worden
 • mogelijkheid om (diverse) gedichtenbundels / ISBN nummers in te voeren op je profielpagina (inclusief links / verwijzingen), zodat bezoekers jouw eventuele gedichtenbundels eenvoudig kunnen bestellen
 • profielpagina's open zetten; op dit moment kunnen de profielpagina's alleen gezien worden door mensen die ook een account hebben op Dichters.nl (en die bovendien zijn ingelogd). Wij willen het echter voor iedereen mogelijk maken om de profielpagina van een dichter te bekijken. Ook bezoekers die alleen maar gedichten lezen kunnen zo informatie lezen over een dichter.
 • betere contactinformatie en persoonlijke informatie op profielpagina's mogelijk maken, zodat gebruikers eenvoudiger contact kunnen opnemen met een dichter. De dichter beslist uiteraard wél zelf welke contactinformatie en welke persoonlijke gegevens hij openbaar maakt.
 • op je profielpagina kun je (optioneel) veel meer informatie kwijt over jezelf.

Accountgedeelte van dichters (alleen voor jou toegankelijk)

 • mogelijkheid om je gedichten zelf te wijzigen of te verwijderen; dit is een van de meest gewilde verbeterpunten van dichters die actief zijn op onze website. Op dit moment kan dit alleen door de gewenste aanpassingen toe te zenden per e-mail. De bedoeling is dat je dit straks allemaal zelf kunt doen, geheel naar eigen wens. Bovendien zijn je wijzigingen dan sneller doorgevoerd.
 • statistieken overzicht, met daarin onder meer opgenomen statistieken van de gedichten die je op de website hebt geplaatst (aantal keren dat het gedicht is bekeken per jaar, maand, week en dag, het aantal beoordelingen, de gemiddelde beoordeling, de datum van de laatste wijziging van je gedicht (zover van toepassing), etc.). Daarnaast is het de bedoeling om ook statistieken te maken van de bezoekers van je profielpagina.
 • mogelijkheid om je gedichten die je op onze website hebt geplaatst (onder je account) eenvoudig per rubriek te bekijken, inclusief het aantal gedichten dat je per rubriek hebt geplaatst. Dit is vooral handig als je veel gedichten onder je account hebt staan.
 • verbeterde bladermogelijkheid binnen je gedichten. Het aantal getoonde gedichten per pagina (10/25/50/100/250/500), kun je dan zelf instellen.

Diversen

 • kunnen zien of je een gedicht van iemand al eerder hebt bekeken / gelezen
 • 'Gedicht van de dag' functie. Elke dag willen we op de website een 'Gedicht van de dag' bekend maken.
 • De liefhebbers hiervan kunnen dagelijks een e-mailbericht ontvangen met een link naar het betreffende gedicht. Dit kan uiteraard weer worden uitgezet, op de pagina 'Mijn instellingen' onder je account.
 • het is nu al mogelijk om favoriete gedichten en dichters toe te voegen aan je account. We willen echter dat het ook mogelijk wordt om te zien wie jou als favoriete dichter heeft toegevoegd en wie gedichten van jou 'favoriet' heeft gemaakt. Als dichter kun je zo zien hoeveel mensen er zijn die jou of jouw gedichten aan hun favorietenlijst hebben toegevoegd, en wie dat precies zijn.
 • zodra je een mijlpaal hebt bereikt voor wat betreft het aantal op de website geplaatste gedichten (bijvoorbeeld 50, 100, 250 of 1.000), kan het systeem je hierop attenderen (optioneel). Je ontvangt dan een eenmalig e-mailbericht, en uiteraard onze hartelijke felicitaties;-)

Reactiesysteem

 • we overwegen ook een reactiesysteem. Andere gebruikers kunnen dan reageren op een gedicht van jou. Hier zijn veel voordelen te noemen, maar ook enkele nadelen. We overwegen daarom nog in welke vorm we een dergelijk reactiesysteem willen plaatsen. We vinden bijvoorbeeld dat je als dichter zelf de mogelijkheid moet hebben om reacties op je gedichten aan of uit te zetten. Eventuele minder leuke / fijne reacties bij je gedichten moeten verwijderd kunnen worden. Hiervoor zijn verschillende implementatie mogelijkheden, waar we nog even over na willen denken.

Mijn instellingen

 • onder je account, op de pagina 'Mijn instellingen' kun je straks nog beter aangeven wat je voorkeuren zijn, en wat je wel en niet wenst. We kunnen je zo nog beter van dienst zijn, afgestemd op je voorkeuren en wensen. Je kunt het natuurlijk ook anders zien, je kunt je jezelf zo nog beter van dienst zijn;-)

Advertenties

Irriteer je je aan commerciële (pop-up) advertenties? We plaatsen advertenties om Dichters.nl in de lucht te kunnen houden, en om de noodzakelijke kosten te kunnen blijven voldoen (nog los van de kosten voor uitbreiding van de website). Als we zouden stoppen met het tonen van advertenties kunnen we Dichters.nl over niet al te lange tijd sluiten. Om die reden blijven advertenties op Dichters.nl wenselijk, ook al zijn deze inkomsten (per 1.000 vertoningen) dalende door diverse veranderingen in de markt.

We vinden echter wel dat er een alternatief moet zijn, voor mensen die ons langs een andere weg steunen. Donateurs die een minimaal bedrag van 25-50 euro hebben gedoneerd moeten Dichters.nl bijvoorbeeld kunnen bezoeken zonder (pop-up) advertenties te zien. Mochten we al deze uitbreidingen voor Dichters.nl op termijn kunnen realiseren (door voldoende donaties), dan kunnen we (zodra deze functionaliteit beschikbaar is qua programmatuur) jouw account de mogelijkheid geven om deze website advertentie vrij te bezoeken. Als je ingelogd bent op Dichters.nl, dan kun je pagina's en gedichten lezen, en gedichten maken en inzenden, zonder dat je advertenties krijgt te zien. Wij weten dat sommige mensen dat fijn vinden, en houden daarom ook bij wie er (een bepaald bedrag) gedoneerd hebben.

Vind je dit een prima insteek...?

Vind je de hierboven beschreven uitbreidingen en verbeterpunten nuttig en/of wenselijk, of draag je ons gewoon een warm hart toe? Help ons dan voorwaarts, en doneer met je (dichters)hart. En uiteraard, mocht je zelf nog tips hebben voor de verdere ontwikkeling van Dichters.nl, dan horen we graag van je!