INLOGGEN
«»

Willem Arntsz

Bezetenheid door duivel en hekserij
bracht de middeleeuwse mens soms
tot een niet begrepen razernij.
Een razernij die men later een vorm
van krankzinnigheid zou gaan noemen;
maar er waren ook twee andere
verschijningsvormen die de aanwezig-
heid van krankzinnigheid niet konden
verbloemen. Zoals bij de maanzieken of
de lijdenden aan epilepsie; of bij hen die
hun manie verdroegen in de vorm van een
pijnlijke melancholie. Frenesis, insania
of hysterie zouden ze gaan heten; bij al
diegenen die zich liever zo zouden vergeten.

Willem Arntsz kon in 1461 de geesteszieken
echter niet vergeten; liet in zijn testament
aan het bestuur van twee betrokken gasthuizen
en de St. Nicolaasparochie weten; dat hij met
zijn nalatenschap iets voor de geesteszieken
in de stad Utrecht wensten te doen, dat iets
aan het lot van de lijders zou verbeteren
overeenkomstig het menselijk fatsoen.

Naast de duiveluitdrijvers, kwakzalvers en
aderlaters kwam toen voor het eerst iets
van een werkelijke zorgverlening in het zicht;
met de oprichting van 'Het Willem Arntsz Huis'
kreeg Utrecht zijn eerste psychiatrisch gesticht.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 21-08-2016

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Willem Bernardus Tijssen
Actief sinds: 02-03-2015Informatie bij het gedicht:

Schrijver: Willem B. Tijssen Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Willem Arntsz’ van Willem Bernardus Tijssen zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.