Dansproces

Valentijn

Achter de Flesseman aan de Nieuwmarkt
voormalige joodse handel in stoffen, kant
vitrage, festons, knopen en corsetten,
het J.W.Siebeleshof, waar het grint
nog na-knarst van de protesten

We gaan op onderzoek uit met gesloten mond
de handen als tastende organen
ogen zonder oordeel
de oren open voor het verre geluid
We zien kleuren die we nog niet eerder zagen
voelen elk briesje langs de slapen gaan
stuiten op grasjes, tralies en blaadjes
alsof we uitvergrootglazen zijn

Ik word blind geleid naar
het onbekende, laat los
vertrouw op mij, geef je over
wandel met me mee langs dit ravijn

We komen twee objecten tegen
die ons hebben aangesproken
ontdoen ze van hun naam om
met hun eigenheid te resoneren
Met abstracte ogen zien we dingen
die van hun nut zijn ontdaan
laten alleen vormen, kleuren
ritmes en patronen tot ons komen

De ander ontmoeten we in een
gebarenspel, alleen onze neuzen
ellebogen en heupen mogen wat zeggen

Op het laatst zijn we de persoon
die we onderweg hebben gezien
we zoeken elkaar op
totdat we heel geleidelijk
verstillen in een levend schilderij

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 26-09-2023

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Valentijn (Actief sinds: 28-12-2016)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Dansproces’ van Valentijn zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.