VRIJE NADAGEN

Han Messie

Verblijd door zang binnen kloostermuren
peutert een vrome, ingetogen heer
aan stevig ijzerwerk en broze veer,
zit op schijfjes en schroeven te turen.

Tijdens de stille, werkzame uren
denkt hij aan zijn taak en reizen van weleer;
vanuit het paleis riep de verte steeds weer,
vroeg rechtspraak en daadkrachtig besturen.

Het rustige klokken maken zonder dwang
geeft na zwaar bestaan van wereld leiden
verrassende, ongebonden scheppingsdrang.

Keizer Karel de Vijfde moest veel lijden
en tobben wegens tergend rijksbelang.
Arbeid bij levensavond mocht bevrijden.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht 

Geplaatst op: 28-12-2023

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Han Messie (Actief sinds: 18-01-2018)

Informatie bij het gedicht

Na zijn troonafstand in 1555 vertrok Karel de Vijfde naar Spanje en tot zijn dood in 1558 leefde hij in een klooster, vermaakte zich met het maken van klokken en het tuinwerk.

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘VRIJE NADAGEN’ van Han Messie zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.