INLOGGEN
«»

Zwarte Piet discussie

Een onderwerp valt opeens verkeerd
gekwetst, bedroefd, geëmotioneerd
zwart-wit wordt meteen elk argument
alsof je elkanders vijand bent

Men is voor of tegen Zwarte Piet
en hoort elkanders argumenten niet
een discussie die geen weerwoord duldt
betreft een erfenis met niemand schuld

Als Piet van Sint wordt zwartgemaakt
is dat iets wat ieder raakt
maar of je nu zwart of wit geboren bent
op huidskleur is echter geen patent

Helaas wordt heel veel omgekeken
het feest met slavernij vergeleken
meer geschiedenis is er naast te leggen
maar wat heeft het over nu te zeggen?

Zijn bezwaren terecht?
en Zwarte Pieten slecht?
sluit het donkere kindjes uit?
of is het eigen ouders besluit?

Nazaten van handelaren en slaven
kunnen het best hun strijdbijl begraven
en samen aan een toekomst bouwen
en niet langer die erfenis sjouwen

Kijk dàn nog eens naar uw kind
wat die van het Sinterklaasfeest vindt
kijkt het werkelijk naar de kleur?
of is het slechts volwassenen gezeur?

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 21-11-2016

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Leo Ruitenburg
Actief sinds: 12-11-2016Informatie bij het gedicht:

Blijf niet hangen in het verleden. Wat voorouders van de één de voorouders van de ander heeft aangedaan mag dan nog zo verschrikkelijk zijn geweest, maar de nazaten kunnen het elkaar niet verwijten. Zij kunnen slechts proberen het nu samen beter te doen. Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Zwarte Piet discussie’ van Leo Ruitenburg zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.