De warmte van vriendschap

Gertjan van der Kraan

De warmte van vriendschap

Je kunt werken aan een vriendschap.
Je kunt bewust naar iemand toeleven.
Maar uiteindelijk is vriendschap iets,
Dat jou en die ander zomaar ten deel valt.
Iets waarover je je alleen kunt verbazen.
Je hebt het nergens aan verdiend.

Veel in ons leven kunnen we zelf organiseren.
We zijn omringd door de rechtstreekse gevolgen
van wat we zelf hebben geregeld of op touw gezet.
Maar met vriendschap is het anders.
Jij en die ander worden erop onthaald.
Vriendschap is een verrassing, een geschenk.
Vriendschap is eigenlijk geluk hebben.
Het had net zo goed niet kunnen gebeuren.

Juist wat ons leven glans verleent en zin geeft,
Blijkt ons telkens weer te overkomen.
Iets onverwachts, iets dat groter is dan ons zelf,
Bewaart ons voor de vergrauwing, de kilte en
De eenzaamheid.

Noem dat iets: het bestaan,
Of het geschapene.
Of ook heel persoonlijk: God.
Je kunt er niet wijs genoeg mee zijn.
Want zonder die extra’s, zonder bijvoorbeeld,
Zo’n weldaad, zo’n weelde als vriendschap,
Zou ons leven een onmenselijke zware opgave zijn.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 22-12-2022

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Gertjan van der Kraan (Actief sinds: 31-10-2014)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘De warmte van vriendschap’ van Gertjan van der Kraan zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.