INLOGGEN
«»

zonnebloem sonja

wanneer na jaren van oorlog
de moerdijk weer bruggen heeft
richt zich de partij van de arbeid op
terwijl het zaadje wordt geplant
voor een teder zonnebloempje
dat in de herfstmaand
als sonja zich vieren laat

als tien jaar later
neerland in marga klompe
haar eerste vrouwelijke minister heeft
valt israel de sinai binnen
terwijl in die oktobermaand
ons zonnebloempje
haar tiende jaardag viert

een decennium later
in de nacht van schmelzer
struikelen cals en vondeling
zien in '66 democraten het licht
en viert in stralende herfstzon
een bijna volwassen zonnebloem
haar twintigste verjaring

als boudewijn in brussel
met koninklijk elan
belgisch' eerste metrolijn opent
strijd nog jimmy carter
een presidentiele strijd
als haar 30ste jaardag
het zonnebloempje feest

wanneer over ruimtewapens
ronald reagan en michail gorbatsjov
in reykjavik onoverbrugbaar
van mening verschillen
heft menigeen het glas
om het veertigste levensjaar
van sonja te vieren

als de eerste witte mars
in protest gelopen is
weet nog de wereld niet
dat clinton dole verslaan zal
maar vieren velen
van onze zonnebloem
het gouden sonja-jaar

wanneer in het Rembrandtjaar
het 250 jaar geleden is
dat wolfgang amadeus mozart
het levenslicht zag
vlagt kleurrijk het najaar
voor goudknopje zonnebloem
sierlijk het leven 60

en nu - als spetterend de herfst
het ooit groene lenteblad
na een stralende zomer
bont kleuren doet
vormt zich een 70ste slinger
rond sonja zonnebloem
tot een welgemeend

van harte

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 22-10-2016

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Peter Paul Doodkorte
Actief sinds: 21-07-2015Informatie bij het gedicht:

geschreven ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van sonja van der molen - boers | 22 oktober 2016 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘zonnebloem sonja’ van Peter Paul Doodkorte zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.