Open Schoolgemeenschap Bijlmer

Valentijn

Open
Omdat er geen deur was
In het lokaal zodat je gewoon
Binnen kon lopen
Geen verhoging van waaraf
De docent oreerde
Geen directie waar je lastige
Leerlingen heen stuurde
Geen cijfers
Geen strafwerk
Persoonlijke rapporten
Niet vousvoyeren
Geen onderscheid tussen
Havo/Vwo en Vmbo-leerlingen

Schoolgemeenschap
Omdat je naast de leerlingen zat
In een kring van vragen
Niemand zich kon verschuilen
Of wegduiken achter maskerades
Persoonlijke verhalen deden
Een beroep op je leerkracht
Oproepen van beelden en verhalen
Activiteiten uitnodigen en uitdagen
Inventariserend bespreken van resultaten
Waarderend vergelijken zonder rangen
Vooruitgang toetsen langs individuele linialen
Alle werkstukken etaleren en exposeren
Mogelijkheden zien in fouten maken
Heterogeen samen werken als een vorm van leren

Bijlmer
Meerdere malen volgelopen en drooggemalen
Thuisbasis voor boerderijen als Bijlmerlust, Bijlmerzicht
Ebenhaezer, Bellevue en landzicht
Honingraatflats verrezen van de tekentafel
Op het zand uit de Vinkeveense plassen
Verhoogde taluds voor het autoverkeer, fietspaden
Slingerend door groene dreven, parkeergarages, winkelcentra
Aan het Gulden Kruis de semipermanente lokalen
Idealistisch bastion omspoeld door politieke tegenwind
Media die de Bijlmernoden verkochten in krantenkoppen
Zodat bezoekers die de school bezochten zeiden
Wat een aardige oplettende leerlingen eigenlijk

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 02-05-2023

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Valentijn (Actief sinds: 28-12-2016)

Informatie bij het gedicht

Gedicht naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de school

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Open Schoolgemeenschap Bijlmer’ van Valentijn zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.