INLOGGEN
«»

Het Alfabet



Om te leren lezen
en te schrijven,
heb ik vaak langer moeten blijven.
De juf die ging het ergste vrezen.

Terwijl zij `t alfabet er in propte,
was `t alsof ik het in mijn brein verstopte,
De juf was vaak ten einde raad
ja soms werd zij zelfs heel erg kwaad.

Dan riep zij soms heel verbaal.
"Ik ben zo trots op onze taal.
Het is toch ongehoord;
jij verbasterd elk woord."

En weer gingen wij naar het alfabet terug
Zij probeerde het met een ezelsbrug.
Daar ik het alfabet niet kon bedwingen,
dan moest ik het maar zingen.

Het A-B-C-D-E-F-G
zong ik met de juffrouw mee
Maar aan het eind van `t alfabet
vergat ik het weer strijk en zet.

De leesplank kwam er dan aan te pas
zij zette mij voor joker voor de klas
heel de klas zat dan te brullen
als ik de leemtes op moest vullen.

Zij nam het hele alfabet
mee in haar ochtend gebed
want zei zij met de ogen dicht
krijgen de letters een gezicht.

Maar aan het einde van het jaar
was de juffrouw met mij klaar
Mijn rapport was erg pover
Maar zei zij. "Ga toch maar over."
DdJ.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 05-02-2016

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Dolf de Jong
Actief sinds: 26-12-2015 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Het Alfabet’ van Dolf de Jong zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.