Luister, Israël, naar Uw God !

Joop Gilhuis

Psalm 81. Van Asaf, voor de koorleider. Op de Gittit.
Luister, Israël, naar Uw God !

Jubel tot God, onze sterkte, juicht ter ere van Jacobs God,
heft een zang aan, laat de tamboerijn horen, dit is een gebod.
Speel de liefelijk Citer met harpen en fluiten, blaast de bazuin,
blaas op haar bij de nieuwe, en volle maan voor het feest in zijn tuin.

Hij stelde dit als getuigenis voor Jozef, toen Hij zijn volk bewoog,
tegen Egypte, een land waar haar heerser steeds maar weer loog.
Ik hoor een taal die ik zeker niet kende, een spraak die ik niet verstond:
‘Ik heb zijn schouder van de last verlost, zijn geest bevrijdt van de afgrond.

In de benauwdheid riep u Mij en Ik redde u van de draagmand,
Ik antwoordde u in de verborgenheid van donder en brand.
Ik toetste u bij het water van Meriba, Ik wil u dringend vermanen,
geen vreemde god zal er ooit bij jullie zijn, anders volgen er zeker tranen.’

U zult niet buigen voor een ingevoerde afgod, of knielen,
Ik de Heer, ben Uw God, die Egyptenaren deed ontzielen.
Ik bevrijdde u uit dat land, doe dan nu uw mond maar wijd open,
dan zal ik haar vullen met vlees, ook broden hoeft u niet te kopen.

Mijn volk luisterde weer niet naar Mijn stem, was onwillig tegen Mij,
daarom liet Ik hen omlopen en leidde hen in de woestenij.
In de verstoktheid van hun harten liet Ik hen zelf beslissen,
zij wandelen in hun eigen raadslagen, waarin ze wijsheid missen.

Och, dat Mijn volk naar Mij luistert en op Mijn wegen wil lopen,
dan zou Ik hun vijanden verslaan en als slaven verkopen.
Ik zou met Mijn hand hun tegenstanders keren en onteren,
ook zij die Mij, God, haten, en Mij huichelachtig vereren.

Hun straftijd als slaven zal daarom ook voortdurend zijn.
vanwege hun ge huichel, nooit geen feesten meer of wijn.
Zijn eigen volk echter, zou Hij zeer royaal, gespijzigd hebben met het vette der tarwe,
God zou hen verzadigd hebben met honing uit de rotsen en een overvolle garve.

Bewerkt door Joop Gilhuis.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 18-05-2018

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Joop Gilhuis (Actief sinds: 09-12-2016)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘ Luister, Israël, naar Uw God !’ van Joop Gilhuis zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.