Aanvechtingen der gelovigen en troostrijke herinneringen.

Joop Gilhuis

Psalm 77. Van Asaf, voor de koorleider, over Jedúthun.
Aanvechtingen der gelovigen en troostrijke herinneringen.

Ik roep tot mijn God, of Hij nog wel wil luisteren naar mij,
op de dag van mijn benauwdheid, zoek ik de Heer aan mijn zij.
Mijn hand was in de nacht uitgestrekt, mijn ziel weigerde troost,
dacht ik aan God, dan maakte ik erg veel misbaar als klein kroost.

Peinsde ik, dan werd mijn ziel overstelpt door veel verdriet,
U hield mij wakende, ik was verslagen en sprak niet.
k overdacht de dagen van vroeger de jaren der eeuwen,
dacht aan mijn snarenspel in de lange nacht; tot ik ging geeuwen.

Ik overlegde in mijn hart en onderzocht mijn geest,
zal de Heer dan verstoten, nooit meer blij of een feest.
Houdt Zijn Goedheid in eeuwigheid op, ook het beloofde..14
aan alle geslachten, die zorgden dat zijn liefde uitdoofde?

Heeft God vergeten genadig te zijn, door toorn alles dicht,
heeft Hij zijn barmhartigheden afgesloten voor het licht?
Daarna zei ik: ‘Dit krenkt mij, maar zijn rechterhand keert zich weer,
ik gedenk zijn grootsheid, zeker de wonderen van weleer.

Ik zal Uw werken nakomen, van al Uw daden spreken,
want U bent een zeer groot God, niets is daarbij vergeleken.’
Uw weg is in het Heiligdom, o God, wie is gelijk aan U,
U bent het die wonderen doet, Uw sterkte is voor hier en nu.

U heeft Uw krachten bekend gemaakt onder de volken,
U heeft Uw volk met Uw arm verlost door waterkolken.
Het kroost van Jacob en Jozef liep tussen het water,
met al hun vee, kippen en eenden met groot gesnater.

De wateren zagen U, God, ze beefden en de afgrond trilde,
dikke wolken gaven water, boven klonk gedonder, het gilde!
Uw pijlen gingen er als bliksemschichten fel doorheen,
het einde der tijden leek welhaast nabij, naar het scheen.

Het geluid van Uw gedonder was luid en rondom te horen,
Uw bliksem verlichtte de wereld, de aarde werd herboren.
De aarde, zij werd beroerd, daverde door Uw handen,
Uw weg was in de zee, Uw roem ging uit naar alle landen.

Uw voetstap werd niet bekend gemaakt, maar wel het pad door de zee,
U bracht, door Mozes en Aäron, Uw volk er door, met al hun vee

Bewerkt door Joop Gilhuis.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 17-05-2018

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Joop Gilhuis (Actief sinds: 09-12-2016)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Aanvechtingen der gelovigen en troostrijke herinneringen.’ van Joop Gilhuis zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.