INLOGGEN
«»

Boetepsalm

Psalm 51.

Van David, toen de profeet Natan bij hem kwam,
nadat hij tot Batseba was gekomen.
Voor de koorleider. Boetepsalm

Wees mij genadig, mijn Heer en God, naar Uw welwillendheid,
vergeef mijn zware misstap, door Uw grote barmhartigheid.
Was mij geheel van mijn ongerechtigheden, mijn zonden,
reinig en heilig mij, genees mijn geestelijke wonden.

Want ik ken mijn overtreding, mijn zonde staat voor mij,
tegen U alleen, heb ik gezondigd, blijf aan mijn zij.
Ik deed wat kwaad was in Uw oog, doe toch recht in Uw spreken,
U bent zuiver in Uw gericht, vergeef, mag ik U smeken.

Zie toch Heer, dat ik in ongerechtigheid ben geboren,
In zonde heeft mijn moeder mij ontvangen, wilt U horen?
Zie U wilt de waarheid in het verborgene vernemen,
in het geheim maakte U mij wijsheid bekend, Uw claimen.

Ontzondig mij daarom met hysop, dan ben ik weer rein,
o, Heilig God, was mij en witter dan sneeuw zal ik zijn.
Doe mij weer blijdschap en vreugde horen, juichen en zingen,
het gebeente dat stuk is, uit zich in dansen en springen.

Verberg Uw Aangezicht voor mijn zonden, delg al het foute uit,
schep een rein hart, o God, vernieuw mij zo dat het zonde uitsluit.
Geef mij een vaste geest, verwerp mij niet van Uw Aangezicht,
neem Uw Heilige Geest niet van mij weg, ik heb geen uitzicht.

Hergeef mij de blijdschap over Uw Heil, mag ik U vragen,
en laat dan toch een gewillige geest mij mogen schragen.
Dan zal ik de overtreders Uw Weg leren kennen,
opdat zondaars zich tot U bekeren, niet meer jennen.

Red mij van bloedschuld, God van mijn Heil, maak mij vrij,
dat mijn tong juicht over Uw recht, dat maakt mij blij.
Heer, open mijn lippen, dat mijn mond Uw lof verkondigt,
U heeft geen behagen in slachtoffers zelfs niet ontzondigt.

Aan brandoffers die ik brengen zou heeft U geen genoegen,
het offer van de gebroken geest, zou voor God pas voegen.
Een verbroken en verbrijzeld hart veracht U niet, o God,
doe nu wel aan Sion naar Uw welbehagen en gebod.

Bouw dan nu de heilige muren van Jeruzalem, dan heeft U behagen,
in offers naar de ware eis, in hun geheel gebracht, aan U afgedragen.
Dan zal men stieren offeren op Uw altaar, naar de allerbeste keuze voor U,
en zullen dé koren, dansen en zingen over Uw heilige leuzen, hier en nu.

Bewerkt door Joop Gilhuis.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 15-05-2018

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Joop Gilhuis
Actief sinds: 09-12-2016 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Boetepsalm’ van Joop Gilhuis zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.