INLOGGEN
«»

leidsman die niet meer is

leidsman
is hij geweest
in ballingschap
jarenlang

in de wetenschap dat
'het ideaal',
ver weg lag
onbereikbaar welhaast
leidde hij zijn mensen
wees hij ze de weg

veel klippen moesten omzeild
net als strijd overwonnen

soms
begrijpelijk - maar tegen beter weten in
werd met harde hand
kaping, bezetting, en guerrillastrijd
gevochten voor het eigene

hij loodste zijn mensen
in en uit moeilijke tijden

het gezag
leidde naar ontzag
tot respect bovenal

zijn strijd gestreden
het stokje doorgegeven
mocht hij
in ballingschap
genieten van zijn nadagen

op leeftijd wel
was zijn tijd gekomen
te vroeg
het ideaal (nog) niet gerealiseerd
overleed hij

-----

bij het afscheid
door velen bezocht en beleefd
dreigde een grote leegte
het kabinet
tot zorg voor nieuwe strijd
die hij
juist hij
in zo begaanbare wegen leidde

dat zou het wezen
een misser van eerste orde
en juist dat
zou bron zijn tot nieuwe strijd

op zo'n moment is het 'n gemis
dat hij
de leidsman - niet meer is

het inzicht
en de kabinetsvertegenwoordiger
kwam op tijd nog
toch

gelukkig maar
voor ieder die achterbleef
terecht ook
voor hem
die ons ontviel
die leidsman
van en in ballingschap

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 30-09-2015

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Peter Paul Doodkorte
Actief sinds: 21-07-2015Informatie bij het gedicht:

geschreven bij gelegenheid van het overlijden en de begrafenis van ir. Manusama Auteursrechten
Op dit gedicht ‘leidsman die niet meer is’ van Peter Paul Doodkorte zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.