INLOGGEN
«»

De wereld

De wereld is een grote pan aangebrande soep
gebonden door landen als één smerige troep
in elk land staat een dictator aan de macht
die zichzelf omgeeft door praal en pracht
en het ook nog voor het zeggen heeft
voor ieder die onder zijn gezag leeft
zo beveelt hij dat mannen moeten vechten
zo gezegd voor zijn eigen land en rechten
gaan zij onvrijwillig, gedwongen de oorlog in
vinden zij de dood dan was het geen gewin
hij offerde zich voor de man aan de macht
daarvoor gaf hij zijn jonge leven en kracht
wordt dan pas geroemd als oorlog held
als een nutteloze marionet werd hij geveld
maar de man aan de macht zit in zijn web
als een spin en stuurt nieuwe mannen in
want dat verspillen van levens gaat door
daar zorgen die machthebbers wel voor
anders kunnen zij niet zitten op hun troon
want zonder die macht zijn ze zo gewoon.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 06-08-2015

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Mathilda van Bentum-Hofker
Actief sinds: 27-05-2015 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘De wereld’ van Mathilda van Bentum-Hofker zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.