Ik ben moe

Elke

 Ik heb altijd geleerd
 dat het enige op mijn niveau
 te bereiken de perfectie is
 al de rest is te min voor mij

 Hoe leg je dan uit,
 liefste ouders, leerkrachten
 de mens gemaakt voor perfectie
 is de onzekerste die er is

 Als kind was ik al onzeker
 op de fiets.

 Hoe kan je dan verklaren,
 ik ben te gelukkig om perfect te zijn
 zo zelfs dat de enige rechte lijn
 enkel krom kan lopen

 Ik ben zo moe
 dat zelf Vincent van Gogh
 mij niet meer kan bekoren

 Hoe verklaar je dan
 ik spreek tegen jou
 in de woorden van de taal
 die ik nog het minst versta.
 heeft dat iets met verstand te maken
 of ben ik zo enkel opgeleid.

 Soms voel ik mij een hond
 ik geef pootjes als ik moet
 - toch liever geen koekjes voor mij-
 de perfecte ik is mooi dun.

 Hoe verklaar je het,
 dat ik niet perfect kan zijn
 zoals de rest van de wereld,
 dat ik, opgevoed voor perfectie
 expres de steken laat vallen
 die te belangrijk zijn voor mijn toekomst.

 Hoe leg ik je uit,
 ik ben niet perfect
 al helemaal niet wie je denkt ik ben
 ik ben je dochter niet
 ik ben je leerling niet
 ik ben je Barbie niet
 ik ben je vriendin niet
 ik ben je zus niet
 ik ben je klei niet.

 Voor één keer wil ik niet kneedbaar zijn.
 Wil ik niet leenbaar zijn,
 voor ieder die het vraagt,
 ik wil niet luisteren
 naar wat ik hoor te zijn.

 Ik wil voor een keer luisteren
 naar wat in me zit
 naar wat IK wil
 in de taal
 van het geluk, de liefde.
 Zonder de mislukte perfectie, •
 ondergebracht in een gebroken meisje.

 Ik ben te moe, om perfect te zijn
 zelfs maar te doen alsof
 want diep in mij weet ik
 iedereen is perfecter dan ik,
 ik kan niets wat anderen bekoort
 en niets dat tot mezelf behoort.

 s’ Morgens is mijn drijfveer,
 dat ik s’ avonds mag gaan slapen
 met pijnstillers kom ik de dag door,
 maar vergis je niet
 ik ben perfect,
 in de kunst van het verzwijgen

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 06-03-2014

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Elke (Actief sinds: 06-03-2014)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Ik ben moe’ van Elke zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.