Paradijs van wapens en geweld

Zywa

Een vrouw met een geweer
Verdreven. Verstoten
door haar buren

omdat ze inwendig gedood is
en niets meer kon voelen
dan pijn en walging

en omdat ook zij niet
meer kunnen geloven wie ze was
thuis, in het paradijs

voor de komst van de mannen
die je wreed gebruiken
tot ze je afdanken

en de bezemsteel, oma's
wandelstok, hun bajonet
of een kogel in je spietsen

De vrouw met het geweer
wil weer slapen, weer
de warmte van de zon te voelen

Ze wil een nieuw paradijs
verdedigen, wakker zijn
uit de nachtmerrie

van onmenselijkheid
en zich bevrijden uit de kooi
van haar kapotte lichaam

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 08-03-2023

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Zywa (Actief sinds: 25-04-2018)

Informatie bij het gedicht

Reliëf op het terrein van het Sowjetisches Ehrenmal (Sovjet Oorlogsmonument), Treptower Park, Berlijn --- "Our Bodies, Their Battlefield: what war does to women" (2020, "Ons lichaam, jullie slagveld", 2021, Christina Lamb) --- Bundel "Blauwe plekken"

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Paradijs van wapens en geweld’ van Zywa zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.