De overval

Willem Bernardus Tijssen

De overval op het Huis van Bewaring
Weteringschans te Amsterdam memoreert
aan een mislukking waarbij in juli 1944
een einde kwam, aan de levens van vele
verzetslieden die zich niet door angst
lieten begrenzen; die het gevaar opzochten
in het belang van Joodse onderduikers,
gevangenen en andere schaarse oorlogswensen.

Een verraden heldenmoed kostte de knokploeg
van Johan Post veel kostbaar bloed.
Deze befaamde distributiekantoorkrakers
werden na de overval verraden, en na een
arrestantentransport te Overveen uitgeladen.
Hierdoor konden Johan Post en zijn ploeggenoten
niet meer bij hun leven worden geëerd,
maar werden zij in de duinen door een vuurpeloton
geëxecuteerd.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 02-05-2016

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Willem Bernardus Tijssen (Actief sinds: 02-03-2015)

Informatie bij het gedicht

Schrijver: Willem B. Tijssen.

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘De overval’ van Willem Bernardus Tijssen zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.