INLOGGEN
«»

Vriend

VRIEND

In een vreemde schuilt een vriend
En een vriend kan een vreemde worden

Een vijand kan een vriend worden
Maar een vriend die je vijand wordt
Wordt zelden weer je vriend

Wat is vriendschap eigenlijk
Als je het ontdoet van de basale angst
Niet alleen te durven zijn ?

Wat als je niemand nodig had ?

Niet voor praktische problemen
Of tegen eenzaamheid
Niet om problemen op te lossen
Of om naar je te luisteren

Zou je je vrienden dan behouden ?

Niet louter uit gewoonte
Of omdat het nou eenmaal zo hoort
Om vrienden te hebben
Maar omdat je van ze houdt ?

Is een vriend iemand
Die jou heel graag mag
En het vermogen heeft
Om jou te kunnen verdragen ?

En die vervolgens bereid is
Vrije tijd met jou te besteden ?

Is het misschien ook iemand
Die bang is om alleen te zijn
Lotgenoot in eenzaamheid ?

Is vriendschap
Een overlevingsinstinct
Een restant van duizenden jaren
In de evolutie van de mens ?

Je hebt immers mensen nodig
Om je veilig te wanen
Om je te beschermen
Als je zwak of kwetsbaar bent

Samen sta je sterker
Eendracht maakt macht
En alleen is maar alleen

De wereld is vol leuke mensen
Vol potentiƫle vrienden
Het toeval bepaalt
Wie je vrienden worden :

Als je iemand tegenkomt
Die je best aardig vindt
Dan kun je denken :

"Ach, waarom niet"

En als die persoon dat ook denkt
Dan heb je er wellicht
Weer een vriend bij
Voor het leven of iets korter

De vriendschap duurt voort
Als het leuk blijft
Of wellicht uit gewoonte
Tot de dag komt
En jullie allebei denken :

"Ach", waarom zouden we nog... "

Waarna de vriendschap
Uiteindelijk toch eindigt
Of heel traditioneel en klassiek
Gewoon verwatert

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 02-03-2020

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Vincent Oostrijck
Actief sinds: 20-08-2017 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Vriend ’ van Vincent Oostrijck zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.