Universele wens.

Henny van Bommel

Ieder Nieuw Jaar
zal weer blijken
dat rampzalig nieuws
ons zal bereiken
in een overvloed
aan woorden
in zovele talen.
Tolken vertalen
al hetgeen ons treft
in het leven,
bij voortduring al die
nieuwe verhalen.

Volkeren wereldwijd
zoekend naar gerechtigheid.
Alsmaar opnieuw
na willen streven
een weg
naar minder kwaad,
een mogelijkheid
voor een beter leven,
een route
naar minder smaad.

Maar ondanks
die universele wens
zijn er dictators,
de gewetenlozen,
die in machteloosheid
willen laten
de gewone mens.
Zij dicteren
smachtend naar macht.
Kunnen wij dit tij
niet keren, terwijl
het vrije denken
op een ieder wacht ?

In vele landen
gebonden handen.
Volgzaamheid kost
kostbaar leven.
Zo velen nutteloos
zijn heengegaan.
Dat soort leiders
is het om het even,
laten hun volken
in een waan,
dat het nut heeft
om te sterven,
of te leven
met verwonding
of geestelijke pijn,
dat het eervol is
om weerloos
een pion te zijn.

Zo vele woorden
in zo vele talen,
tolken zullen blijven vertalen,
ook in het Nieuwe Jaar,
geschiedkundige verhalen.
Maar ach, wij ...........
normaal denkende mensen,
doodgewoon,
zonder drang naar macht,
iets afdwingen
kunnen we niet,
we hebben wel wensen,
maar hebben geen idee
wat ons nog wacht.

Ieder jaar
herhaling van
de volgende zin
,,Kerst geeft ons
hoopvolle gedachten ,,
Die zin is niet
tegen beter weten in,
zoals je wellicht
onterecht zou verwachten.

In onze eigen taal
formuleren mensen
zinnen van hoop,
met allerlei
goede wensen.
Ook wij nemen jou
in onze gedachten
en willen ontzettend graag
dat je heel veel goeds
in het komend jaar
mag gaan verwachten.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 09-01-2023

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Henny van Bommel (Actief sinds: 05-01-2023)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Universele wens.’ van Henny van Bommel zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.