INLOGGEN
«»

Humeur of Humor



Humeur dat is een menselijke trek
en openbaart zich boven de nek.
Een goed humeur is overdraaglijk
het geeft van goede zinnen blijk.

Een slecht humeur is onverdraaglijk,
men bouwt om zich zelf een dijk.
Men is dan slecht van zinnen
en kan niemand voor zich winnen.

Wat Van Dale hier over zegt:
Een stemming waarin men
door voorbijgaande oorzaken verkeert.
Maar dat vind ik zwak onderlegd.

Maar al te vaak wordt iets een remming,
door een humeurige stemming.
Ben je verkeerd opgestaan,
dan is daar niets aan vooraf gegaan.

Je zit dan gewoon niet goed in je vel
en reageert apathisch op elke toenadering of bevel.
Er is geen land met je te bezeilen,
maar `t ligt aan je eigen reilen.

Al te vaak denken we zonder remming,
dat onze stemming;
het gevolg is van wat we meemaken.
Dus door de op ons toekomende zaken.

Doch dat is dom;
zoek de oorzaak eerst andersom.
Zorg dat jouw gemoedsgesteldheid
je zelve en andere verblijd.

Dan zullen we zaken die humeur opwekken,
gemakkelijker met de mantel der liefde bedekken.
Dus mensen denk er toch eens aan;
hoe dicht humeur en humor in Van Dale bij elkander staan.
DdJ.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 01-02-2016

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Dolf de Jong
Actief sinds: 26-12-2015 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Humeur of Humor’ van Dolf de Jong zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.