INLOGGEN
«»

Decembermoorden

Het Surinaamse drama van december
Negentientweeentachtig is nog niet vergeten;
Niet hoe de vijftien mannen van destijds heetten,
Die op acht december van dat jaar werden vermoord.

Na de sergeantencoup van negentientachtig
Werden twee jaar later zij die beschouwd werden
als lastig, van hun bed gelicht om in fort Zeelandia
Door de legertop te worden gehoord; eindigend in
Het drama waarbij de elite van de Surinaamse
Samenleving werd vermoord.

Waren het toekomstige coupplegers en
Samenzweerders die voor een vuurpeleton
Belandden? Waren het tegenstanders van
De militaire junta, die op hun vlucht in een
Spervuur van schoten hun leven verpandden?

Nu, drieendertig jaar na het decemberdrama
Wordt nog maar weinig de vraag gesteld,
Wie de opdracht gaf tot de moord; omdat
De daders inmiddels zijn overleden of
Nog niet kunnen worden gehoord.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 19-05-2015

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Willem Bernardus Tijssen
Actief sinds: 02-03-2015 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Decembermoorden’ van Willem Bernardus Tijssen zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.