OLTERTERPER MYTHE

Han Messie

Nog ademt het Landgoed in koude nachten
plechtig het jaarlijkse midwinterfeest
der Friezen uit de grijze oudheid
die hier de strenge Germaanse goden
vroegen om komende vruchtbaarheid
rondom hoog oplaaiende vuren
met schrikwekkend geroffel en geschreeuw
kwade spoken weg wilden jagen

vele eeuwen komen ongehinderd
verdwijnen geheimzinnig weer
terwijl hun geschreven geschiedenis
schittert tussen vergeten gebeurtenis

Over
het Witte Huis waarin het Kerstfeest
in glanzende vrede gevierd wordt
bij vorstelijke maaltijden
en
statig Huize Olterterp
dat ook tijdens bar wintergetij
met kundig wakend kijkersoog
uitziet naar bloeiende toekomst
voor het Friese bos- en waterrijk
waait de zegen
welke mild en liefdevol komt
door d' enige Heer van al het leven.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 18-02-2018

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Han Messie (Actief sinds: 18-01-2018)

Informatie bij het gedicht

Het hotel-restaurant Witte Huis en Huize Olterterp, het bestuur van It Fryske Gea, staan op het landgoed Olterterp, dat heden ten dage nog een Goddelijke zegen is voor iedereen. In voorhistorische tijd was dit Landgoed wellicht een offerplaats ten tijde van het Germaanse midwinterfeest.

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘OLTERTERPER MYTHE’ van Han Messie zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.