INLOGGEN
«»

Dronken havenstad

Dronken havenstad

Tijd tikt traag
maar gestaag
-Slaperige schepen schuiven traag voorbij op de parelende Scheldestroom
als in een of andere bizarre, vreemde droom
leven gonst in de historische stad aan de oude dokken
goed weer doet de mensen naar winkels, markten en terrassen lokken
de beiaard rammelt scherpe klanken, hoog in de Onze-lieve-vrouwetoren
het kan de mieren op d'aarde wel bekoren
dan flaneren dagtoeristen opgetogen en blij
en koloniseren ze de Groenplaats, Meir of Keyserlei
op de Grote Markt werpt Brabo de afgehakte hand van de reus
Antwerpen; stad van rebellen en de Grote Geus
de stad van de koeken met een voorliefde voor vrijheid, revolte en verboden boeken
dat was de rijke stad van de gouden eeuw, maar zulke verhalen veroorzaken nu enkel nog een slaapverwekkende geeuw
de geschiedenis is dood en zit onder een dikke laag stof,
al wat rest is de zanger, de dichter en de zot hun hymnen en lof
levensgenieters lachen en drinken nog meer bier
een leven zoals Bacchus vol vertier en plezier
maar in de verte spuwt de havenindustrie vuur en rook, terwijl containervrachten binnenvaren
daar ligt het portaal naar de wereld met handel, drugs en exotische waren
dat multicultureel leven geeft vele kleuren
zo walmen uit buitenlandse restaurants overheerlijke geuren
en zelfs na een die roze zonsondergang zal uiteindelijk de inktzwarte duisternis indalen
waarin de mannen van de nacht in de straten zullen verdwalen
dan strompelen ze in een donkere zeemanskroeg
want dronkaards hebben nooit genoeg
en terwijl sommige mannen boeren
lonken anderen al naar de hoeren
en als de stem van het geweten vraagt, wat met de kater
dan denkt de dwaas, ach, die kater is voor later
maar dan komt het onverbiddelijke gouden ochtendgloren
en beseft iedereen; we zijn allemaal verloren-
Want de tijd tikt traag
traag, maar gestaag

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 09-06-2021

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Stef De Vos
Actief sinds: 09-06-2021Informatie bij het gedicht:

Gedicht over de stad Antwerpen Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Dronken havenstad’ van Stef De Vos zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.