INLOGGEN
«»

ANTWERPEN

Een oude man loopt verkleumd in de nacht
met een hand tabak, zijn enige vracht.
Snor, en ook baard zijn allang niet gekapt,
de dood van zijn vrouw heeft zijn leven geknapt.
't Licht in het water verdrijft donk're schijn,
vloeit zeer bedaard en verdord langs de lijn.
Net voor de nachtrust, 't bezoek aan het bed,
blinkt op een boot nog een bruin' sigaret
en in de verte lonkt een klein café: zijn staminee,
waar hij steeds terecht kan voor een pint en wat gezelschap
en een warme stoof, een diep geloof
in die ene zekerheid in zijn miniem bestaan.
Een warme gloed van sfeer daalt op hem neer,
aan de toog zit Pol en kijk, José staat al te walsen
met een rechtsstudent, haar eerste vent
die ze wel ziet zitten en ze vraagt: "vind je me mooi?"
Drie vaste klanten zien het schouwspel rustig aan,
drinken hevig, doch laten zich niet gaan,
daarvoor is de avond nog te vroeg,
op het late uur zitten ze in een volle kroeg
waar een toeristenbus, Hollanders dus,
doordraait op de tonen van het Décaporgel
waar je 50 cent in steekt, de hele tent shaket:
zakenmannen, vrouwengilden, klandizie doet mee,
en als Agnes bekanst op tafel danst
moedigen studenten aan het zeker niet te laten,
met haar rok omhoog tot op de toog
davert het café tot in de kleine uurtjes door.
Onze man, hé, hij zwalpt naar zijn flat,
zoekt naar de sleutel en antwoordt de kat,
zijgt met zijn kleren op bed, zeer verward,
ochtend gebeurt en zijn blik verstart.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 16-10-2020

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Inge Depauw
Actief sinds: 03-09-2020Informatie bij het gedicht:

Deze tekst kan beschouwd worden als een gedicht, maar is ook een lied waarvan u de partituur kan terugvinden op m'n website. Het maakt deel uit van liedbundel VIS. Auteursrechten
Op dit gedicht ‘ANTWERPEN’ van Inge Depauw zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.