INLOGGEN
«»

De wind is gunstig

De wind is gunstig.

Zacht wiegend ligt mijn scheepje gemeerd, achter en voren,
de wind is gunstig, het tij is afgaand.
De ”Blue Peter” wordt in de masttop gehesen,
weldra laat de scheepshoorn zijn vertreksignaal horen.

”Voor en Achter”! Gooi los die tros en daarna ook de spring.
ginds, bij het naderen van de pieren.
Zal zij haar witte zeilen spreiden,
scherp aan de wind, koersend naar de verre kim.

Hellend zeilen, hoog aan de wind,
is een genietende en heerlijke beleving,
De melodieus zingende verstaging,
raakt mijn bariton, en nodigt mij tot vrind

Ben haast geneigd om mee te gaan zingen,
met mijn scheepje als bas, en als tenor de wind.
Ik kan mijzelf haast niet bedwingen,
terwijl het schip zich hellend op één oor bevindt

De fok staat er mooi bij, als een plaatje,
goed doorgezet en met een strakke snuit.
Geeft zo met het grootzeil, een spleet, een wind loosgaatje,
en trekt als een jonge hond de boot vooruit.

Met de ”Tell-tales” strak in het horizontale lijntje,
en het grootzeil licht killend achter de mast.
Weet ik, en dat is geen geintje,
dat ik hoog aan de wind vaar, en tevens goed gebrast.

Het stuurwiel stevig in mijn handen,
en een wakend oog op het lopende want
Peil ik die hoogte waar ik aan moet landen,
en overstag moet, naar de andere kant

Met het overstag gaan in het verschiet,
klaar ik de schoten in een lopende lus.
Dit voorbereidend werk is wel nodig, en niet
iets overbodigs doen dus.

Klaar om te wenden? Ja, ruimte genoeg!
Ree!, Kop in de wind en er doorheen, zet de schoten weer door!
Het scheepje dat luistert en accelereert over de nieuwe boeg,
en zeilt dan prinsheerlijk hellend, maar wel... op het andere oor.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 20-12-2017

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Barend van Horssen
Actief sinds: 27-11-2017Informatie bij het gedicht:

Uit mijn zeil watersport verleden, Auteursrechten
Op dit gedicht ‘De wind is gunstig’ van Barend van Horssen zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.