Zuiderzee

Door: Dolf de Jong



Zuiderzee wat ging jij ooit tekeer
alvorens je getemd werd tot `t IJsselmeer
ooit was jouw water vermengd met oceanen
bevaren door schepen met vreemde vanen.

Bij harde Noordwestenwind
maakte jij jou niet bemind
menig zeeman vond in jou zijn graf
als zijn schip het door jouw geweld begaf.

De vissersvrouwen van Urk en Volendam
vouwden dan hun handen klam
als zij voor hun betraande ogen
jouw geweld moesten gedogen.

Toen werd besloten door het Rijk
jou te temmen met een Afsluitdijk
die kolkende Zuiderzee, die is niet meer.
Je bent verandert in het IJsselmeer.

Ja zelfs je kabbelend water werd verstomd,
daar, waar je plaatselijk werd leeg gepompt.
Men maakte daar van jou een polder.
Nu bewaard de boer er zijn hooi op zolder.

Waar eens galjoenen voeren van deze natie
is nu nog slechts wat water voor recreatie.
De Zuiderzee zo veel bezongen,
werd uiteindelijk door de mens bedwongen.

DdJ.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 16-02-2016

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Dolf de Jong (Actief sinds: 26-12-2015)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Zuiderzee’ van Dolf de Jong zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.

Om dit gedicht toe te voegen aan je favorieten dien je ingelogd te zijn. Log dus eerst in op de website. Als je nog geen account hebt, maak dan een account aan op deze website.