INLOGGEN
«»

Het banale kwaad

HET BANALE KWAAD

Het kwaad geschiedt achteloos
En het heeft weinig om het lijf :

Een naam op een lijst
Een stempel op een formulier
Een handtekening op een vel papier

Iemand kijkt toe
Iemand kijkt weg
Iemand draait zich om

Je hoeft niet deel te nemen
Om onderdeel te zijn
Van iets verschrikkelijks

De schouders ophalen
De schijn hooghouden

Doen wat je moet doen
En wat je wordt opgedragen
Maar niet al te enthousiast
Dan valt het te veel op

Het kwaad is geen privilege
Van louter slechte mensen

Nee hoor, ben je gek
Het wordt dagelijks bedreven
Door mensen zoals jij en ik

Het is banaal en burgerlijk
Maatschappelijk ingeburgerd
Je kunt intens slecht zijn
Zonder er zelf erg in te hebben

Een druk op een knop
Een achteloos gebaar
Weer een leven verwoest
En de waarheid geschaad

Morgen staat hij op de golfbaan
Daarna luncht hij met zijn vrienden
Ze hebben het erg naar hun zin
En dat moet vooral zo blijven

De wereld draait wel door
De aarde is een massagraf
We hebben verloren

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 11-06-2020

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Vincent Oostrijck
Actief sinds: 20-08-2017 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Het banale kwaad ’ van Vincent Oostrijck zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.