spreekwoordelijk

Valentijn

Een vogel heeft ook maar één snavel:
Ik kan niet alles tegelijk
Al zou je dat graag willen
Maar was ik vreselijk rijk
Dan kon ik lekker chillen

Fouten maken is een kunst:
Voordat je van je fouten kunt leren
Moet je eerst de potentie ervan inzien
Ben je van plan iets groots te presteren
Moet je ook enorm kunnen afzien

Het is een goede zakenman die god heeft uitgevonden:
De kerk is rijk van de centen
Van de gewone mensen.
Het offerblok was vroeger gevuld met angst en boete
Om maar niet de duivel te hoeven begroeten

Rijkdom maakt blind, armoe zonder uitzicht:
Als je rijk bent zie je de armoe veelal over het hoofd en
Om je rijkdom te willen conserveren
Als je arm bent, zit je zonder hoop
Schuldeisers blijven je met nota’s bombarderen

Een bok woont om de hoek:
Een zondebok is gauw gevonden
Zie je er anders uit of val je erbuiten
Krijg je een stempel op verkeerde gronden
En is pesterij soms maar moeilijk te stuiten

Angst doet schoonheid vervliegen:
Door bang te zijn verdwijnt het gevoel voor schoonheid
Want dan is duisternis troef
Schoonheid is op zoek naar de waarheid
Het stelt je innerlijk op de proef

Een koe is meer dan melk en stront:
Een koe is ook gewoon een dier
Los van inkomen en CO2
Gevangen in een stal met de boer als cipier
Een weiland-koe heeft plezier voor twee

Je hart is het beste gehoororgaan:
Alleen met oren kun je niet horen
Laat staan aanvoelen of begrijpen
Je hart verstaat de stiltes tussen de woorden
Compassie en begrip liggen voor het grijpen

Liever een vijand als vriend:
Als je bang bent dat een vriend zich tegen je keert
Dan ben je bij voorkeur vriendenvrij
Als je het gevecht met je eigen demonen afzweert
Heb je liever een vijand om jezelf te kunnen zijn





Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 21-03-2020

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Valentijn (Actief sinds: 28-12-2016)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘spreekwoordelijk’ van Valentijn zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.