INLOGGEN
«»

De gevolgen van alcoholisme

Zij vatte vinnig het woord: je kúnt het best wel overwinnen;
aan jou de keus.....
Kijk maar naar mijn eigen man, echt wel, heus!
Ik denk aan die andere man Volkomen verlopen, eeuwig
bezopen Hij stinkt een uur in de wind omdat hij zijn plas
en dergelijke zomaar laat lopen

Nergens, maar dan ook nergens, dat hij nog een welkom
vindt
Hij vertrok uiteindelijk naar de grote stad, waar men nog
een bescheiden plaatsje had Een deerniswekkende man
omdat niemand hem ooit écht opving

Spot en hoon zijn regelmatig zijn deel
De man van die vrouw had naar verhouding nog véél
Eten en drinken, schone kleren Wel een vaak ziedende
vrouw die hem uiteindelijk niet de rug toekeerde!

Ik denk aan de plaatselijk meer dan bekende M.B.
Zo oud is hij toch nog helemaal niet?
Getrouwd was hij ééns... Zou hij kinderen hebben?
Een vaste woon- of verblijfplaats kende hij tot voor kort
dan niet

Helpen kan ik het niet, maar mijn aandacht gaat
grotendeels uit naar déze man
Zou hij "Korsakov" hebben, verstaat men hem dan?
Nooit heb ik zelf in zo'n situatie verkeerd, kan en mag
er niet over oordelen

Wél ken ik tenminste drie ex-vrouwen van alcoholisten
Zij konden hun partner niet meer velen
Dat valt alleszins te begrijpen als jij je in hun situatie
verplaatst
Maar tóch: die aan de grond geraakte types zijn ook
schepselen Gods

Mijn hart is vaak van meelij vervuld als ik hun slepende
tred op straat zie ronddolen, honger en dorst die tergen
maar er steeds maar niet in kunnen voorzien

Dakoyria, 2019.


Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 04-09-2019

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Dakoyria
Actief sinds: 08-11-2015 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘De gevolgen van alcoholisme’ van Dakoyria zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.