Orakel

Valentijn

Daar stond hij
Bij de uitgang
Het orakel van de Weesperstraat

Hij zei tot mij:
Laat schaduwen met rust
Wees aardig tegen pluimvee
Neem afscheid van de doorsnee
Geef toe aan je levenslust

Zing hoger dan je stem
Sluit niet uit of buiten
Luister naar de roep van roodborsttapuiten
Zoek het spoor terug van de paardentram

Koop geen flinterdunne beloften
Vertik de klokken die onnodig wekken
Oogst het milde zaad van leeuwenbekken
Laat je dronken voeren op boerenbruiloften

Draai er genoeglijk om heen
Drink uit koele waterputten
Ontdek de woeste kant van burgertrutten
Beschrijf de zachtheid van een steen

Loop naast je afgedragen schoenen
Sla ongevraagd advies in de wind
Dans en huppel als een kind
Vecht met windmolens en griffioenen

Koop geen zoete koekjes
Spreek alleen met eigen lippen
Laat je harnas op tijd openknippen
Wikkel je hart in bonte doekjes

Gooi de lichtbakens over zee
Luister alleen naar handgemaakte verhalen
Probeer tussentijds te verdwalen
Drijf met de kleinste golven mee

Verwijder het alledaagse uit je dagboek
Geniet van de aanblik van het ogenblik
Hoed je voor slagers met een zienersblik
Hoop op het onverhoedse op elke straathoek

Neem geen genoegen met mist
Sla de bliksem uit de lucht
Met een lange diepe zucht
Voordat je stem is uitgewist



Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 26-12-2018

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Valentijn (Actief sinds: 28-12-2016)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Orakel’ van Valentijn zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.