TERUG

Eric Deprez

Gewapend

Ik heb de knipsels ineengepast
gelijmd
Hij was weer heel
bijna gaaf
de liefdesbrief

Alles terug
vroeger
mooier
gepaster
liefdevoller

Herschikken
herdenken
terugplaatsen
schuiven
stapelen
in evenwicht
netjes

Tegen de tijd
de klok van twaalf naar elf
het water terug in de fles
in een gulp
in een opwaartse waterval
de entropie opzwemmend

De kleren in de kast
aan hangertjes
de zakdoek gestreken
vierkant
op het schapje
(raap je slip van de grond!)
of nog verder
de trui terug naar het schaap
de bikini over het hele lijf teruggegroeid

Hoe druk je die krijsende stem
terug in de keel?
Hoe de ademtocht teruggegeven aan de wind?
de hond aan de wolf?

Ik was als kind een belovend kladderaar op een wit blad
later een bewonderaar
Johannes Vermeer
het meisje terug op het palet
de parel in het flesje
Francis Bacon
de tubes weer vol
niet aangetrapt
geordend op de plank
het atelier alsof de poetsvrouw net is vertrokken
Nu alles gewist
niets meer aan de hand
de kleuren ROOD GEEL BLAUW

Alles veilig
geborgen
alsof niets is gebeurd

Een appel terug in het bloempje met het bijtje
OF
Doe Doe Doe mee!!
(beste lezer, doe dat ook eens mee met: een boek, een kussen, een fles, Picasso, een baksteen, jezelf…
ik laat wat ruimte, ik neem een break (koffiepauze?))
………………………………………………………………………………………………………………………………………………

TERUG TERUG TERUG
naar waar het begon
naar de amoebe
de eencellige
mijn ziel terug naar God

Beelden die verschijnen in het terugspoeltempo
achterwaarts lopend als kreeften
die beklijven:
Arga mijn hond op een mesthoop (mijn laatste gezel)
jouw (nog) niet behaarde pubis
een tepel ter zuiging
steeds sneller
niet bij te houden
mijn moeder onbegrijpelijk jouw opening zo smal
Dan
Waar? Waar? Wanneer?
Mijn vader met mijn moeder
zijn penis gesteven, ontrold, met de kleur van ingewand
Mijn moeder helemaal

ontwapend

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 10-05-2023

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Eric Deprez (Actief sinds: 24-01-2021)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘TERUG’ van Eric Deprez zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.