INLOGGEN
«»

Naspeuringen over de vrijheid en de...

Naspeuringen over de vrijheid en de oorzaken den rijkdom der volkeren


Egoïsme is altruïsme zei Smith aan tafel.
Luister niet naar al dat socialistische gekakel!

Maar wat hij vergat in zijn economische mirakel,
is dat niet iedereen deelt van zijn stapel.

Niet iedereen is in verlegenheid, te investeren in de werkgelegenheid.
Want ja, als ik geld in mijn bv’tje smijt, raak ik het misschien wel kwijt…

In plaats van collectieve rijkdom heerst er sjeikdom en testosteron
Wie koopt er nog een kromme komkommer of een luchtje zonder verpakking erom?

Waarom alsmaar groei er is toch een minimum?
Smith zei: ‘vertrouwen in de toekomst, krediet, groei, ad infinitum!’

De groei is nu eenmaal voorboden voor ons bestaan, nu denk jij hoe kom ik daaraan?
De taart moet groeien anders word ik niet rijk zonder dat jij arm wordt, en kan ik niet blijven eten zonder dat jij wegrot.

Tuurlijk, voor het voorkomen van stagnatie, is er een trucje de inflatie!
En ook dat heeft dan weer correlatie met ander trucje; nivellatie.

Maar naast groei is er een ander goed, daar zijn veel mensen voor dood gegaan.
En dat vergeten we massaal, want vooruitgang is toch ons bestaan?

Maar als ik dit wil posten, wil betalen, jij een site op wil gaan, kost dat ineens niets.
Hoe verdienen ze daaraan?

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 24-02-2019

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Fabio Bottelier
Actief sinds: 23-02-2019 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Naspeuringen over de vrijheid en de...’ van Fabio Bottelier zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.