INLOGGEN
«»

Als bomen leven

Als bomen leven

Begonnen als een zaadje,
Je eerste stam had al een blaadje,
je kon al zien wat je zou zijn
Je stam werd sterk, al begon je zo klein
Naar mate je langer leefde zag je de wereld om je heen
En anderen, veranderen,

je kreeg takken.
Je takken kregen takken
en die takken knoppen en uit die knoppen kwam een blad
Hoe bijzonder is dat
Je bent een boom

Als wij bomen zouden zijn, het geven van leven,
het in leven houden, het steeds gecompliceerder leven
en bij te harde wind ten onder kunnen gaan.
Elk blaadje voor elke herinnering goed of slecht die snel komen en langzaam vergaan. Soms een blad die klamachtig vast houd in de winter.
Elke tak voor elke ervaring voor alle dingen die we doen
die soms breken omdat ze te zwaar zijn, geeft een splinter.

Maar wat ons maakt is de stam die de basis vormt om zoveel mogelijk takken en bladeren te krijgen vanuit de grond.
Wat ons gegrond houd zijn de wortelen wetend waar je vandaan komt.
En elk seizoen staat voor een nieuwe fase in ons leven,
Wat je allemaal hebt doorgegeven
en als we het overleefd hebben gaan we door
net zo sterk als daarvoor


Als we bomen waren dreigde er ook gevaar
Als we als bomen waren zorgend en voedend
De vogels die er wonen, die er schuilen, zo hoedend
Als we bomen waren, waren we ook verschillend
de een met vruchten de ander met bloemen, de ene groot de ander klein
Maar allemaal even belangrijk om er te zijn
Als we bomen waren, waren we afhankelijk van waar we stonden
En de wortels van ons in verschillende gronden.

De ene boom staat alleen de ander is omringd door andere.
En dat kan altijd veranderen.
Een boom leeft, al zal hij nooit ver weg gaan,
al zal hij altijd op dezelfde plek staan,
als het tijd is om gaan
en hij zal omslaan,
zal hij de bodem voeden zodat andere opnieuw kunnen ontstaan
en de bestaande sterker verder kunnen gaan
en ook komen er meerdere bladeren aan.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 10-11-2014

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Tjieka
Actief sinds: 07-11-2014 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Als bomen leven’ van Tjieka zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.