INLOGGEN
«»

Niks geen warm welkom

niet voor de Indische mensen en zeker
niet voor de Molukkers

Men zette ze in contractpensions en de
pensionhouders verdienden er goud geld
aan…je nam ze gewoon in huis ?
ja, maar niet uit naastenliefde

voor harde guldens

een kort verblijf hier zo was hen beloofd
de Indische mensen kwamen om te blijven
de Molukkers wier Vaders in de Knil hadden
gezeten die niet meer terug konden
was het iets anders voorgespiegeld

in Nederland wist men niet of nauwelijks
iets over de cultuur van deze mensen die
men aapjes, pinda's of blauwe noemden
minachting werd er getoond voor hen die
uit het voormalig Indie kwamen

vergeten de belofte voor een vrij Ambon
het voormalig Indie waar menig blanda
schatrijk is geworden door uitbuiting
denk maar aan de suiker of de rubber

Men kreeg bij opvang hier een boekje dat
Djangan loepah heette …waar deze mensen
instructies kregen over hoe men aardappelen
moest schillen. het huishoudboekje
moest worden bij gehouden

een warm welkom ..we deden wat we konden
nu, ik heb contractpensions gezien, ik
had van een vriend van me deze verhalen
al wel gehoord…ik heb oeroeg gezien
en Indie vaarwel…de gordel van smaragd

me verdiept in Asta’s ogen

ik moet zeggen het is ongehoord
hoezo een warm welkom ?

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 09-02-2014

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Fairouz
Actief sinds: 08-02-2014Informatie bij het gedicht:

er was voor deze mensen geen warm welkom Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Niks geen warm welkom’ van Fairouz zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.