INLOGGEN
«»

De Goede Bevrijdingsdag

Zo maar een dag met volop zon,
de dag waarop Zijn Leed begon.
Hij had er tegen op gezien,
en ook gebeden of misschien...,
de beker van ondraaglijk leed,
waardoor Hij bloed en water zweet',
aan Hem voorbij zou mogen gaan!
Hij moest in onze plaats gaan staan.

Zijn Vader heeft Hem toen niet verhoord,
Hij moest voor ons door het nare oord!
God zond engelen, die Hem dienden,
en hielpen bij die strijd als vrienden.
Na die strijd vroeg in het morgenuur,
kwam leerling Judas, vol duivels vuur.
Hij verried zijn Meester voor wat geld,
door dienaren aan hem uitgeteld.

Daarna is het geselen begonnen,
op Zijn Gezicht is het bloed geronnen.
Ook werd op dit gepijnigd hoofd als laatst,
een grof gevlochten doornenkroon geplaatst.
De doornen kolkten er zware wonden,
in Zijn lieflijk hoofd voor onze zonden.
Het was een dag van vreselijk lijden,
met Zijn dood zou Hij ons gaan bevrijden.

Hij droeg Zijn Hout, dat was onnoemlijk zwaar,
Hij werd gekruisigd als een moordenaar.
Maar nog voor Hij daar was aangekomen,
Viel Hij op straat, hulp werd Hem geboden.
Een man, het was, 'Simon van Sirene,'
Die droeg Zijn Hout en had sterke benen.
Zo hielp hij Jezus, Zijn leed verzachten,
de vijand stond daar niet op te wachten!

Die hielden samen onverminderd aan,
Hem ontzettend en hardvochtig te slaan!
Bij Zijn aankomst, gebroken en geknecht,
werd Hij zeer ruw, op het hout neergelegd.
Er zijn, zoals eertijds geprofeteerd,
nagels in Zijn Pols en Voet geslagen.
Die moesten Zijn murwe lichaam dragen.

Toen het kruis met Hem werd opgericht,
kwam pijn en tranen op Zijn Gezicht.
Hij riep: 'O God vergeef hun falen.
Ik zal voor hen ter helle dalen.
Want ook dit kwaad zal Ik vergeven,
Als Ik ten Hemel ben verheven.'
De Hemel werd toen erg zwart en grauw,
de natuur was doods, in grote rouw.

Op het laatst riep Hij met luid geween,
'Mijn God, Mijn God, Ik voel mij alleen!
Waarom hebt Gij Mij nu verlaten?'
dit klonk na in nog lege straten.
Hij boog het hoofd en gaf toen de Geest,
aan God de Vader, Pasen is Feest!

God zei in het begin der dagen,
Dat Hij alle zonden zou dragen.
Het was voor mij dat God dit deed,
Het was voor mij dat Hij zo leed!

- opgeschreven door Joop Gilhuis -

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 14-07-2017

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Joop Gilhuis
Actief sinds: 09-12-2016 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘De Goede Bevrijdingsdag’ van Joop Gilhuis zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.