De achtergrond is bepalend

Gertjan van der Kraan

De achtergrond is bepalend

Is al dat praten en discussiëren wel zo verkeerd,
Waarbij men van alles onderwijst en misschien leert.
Het is maar wat de achtergrond en reden er van is,
Want bij eigen belang of winstbejag gaat het zeker mis.
Is de basis echter respect, empathie en zorgzaamheid,
Voor een samenleving in het nu en de toekomstige tijd,
Dan is praten en discussiëren, noodzakelijk handelen,
Om in vrede en verdraagzaam met elkaar te wandelen.
Ook al verschil je daarbij soms van een bepaald inzicht.
Het is de toon die de inhoud van de standpunten verlicht,
Om jezelf of de ander te overtuigen in een standpunt.
Maar die de ander ook de vrijheid van een mening gunt.
Toch blijft een goede achtergrond het gesprek bepalen,
Want alleen dan kan je een overeenstemming behalen.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 30-08-2021

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Gertjan van der Kraan (Actief sinds: 31-10-2014)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘De achtergrond is bepalend’ van Gertjan van der Kraan zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.