INLOGGEN
«»

sailing home

zo kort geleden nog
maatje, schipper en reder
was alles hier nog perfect
lonkte een nieuwe lente
na een gure winter
tot het leven jou midscheeps raakte

toen je - voor het gevoel gisteren pas
vervolgens achter krabbend anker lag
bravourde je nog
beter een anker kwijt dan een heel schip
tot het aftakelen begon
sneller dan gedacht verwacht en gehoopt

voorvoelend dat je bakzeil moest halen
werd het kompas verdraaid
nam jij het helmhout
om het onvermijdelijk laatste bestek
zelf te maken

met orkaansnelheid
kreeg de wind jouw zeil vlot
moest je - voorgoed - het anker lichten
afknokken en uitvaren
zelf het roer houdend
richting verlichte eeuwigheid

waar jij gaat
blijven wij aan wal
met het gemixte van de achterblijvers
trots en blijde herinnering
weemoed en inmens verdriet
golven af en aan
landend in grote dankbaarheid
voor dat wat jij ons laat
het bolster op de kade
voor de in liefde gecreƫerde zilvervloot

in kabbelende stroom en deinende kalmte
bleef jij die jij was en bent
een schippersjongen
hard en schonkig
met fluwelen binnenkant

alles had een reden
wij hebben jou
zoals jij ons hebt
bij het vervolgen van de weg
op eigen kompas
met vaste koers

starend naar de einder
houden wij aan de horizon
waar wij jou vermoeden
in havens aan de overkant
altijd het stipje en het sterretje

vaar wel schipper
bij het verder gaan
laven en koesteren wij ons
in het ruim van ons hart
aan de herinnering aan jouw bonkig zijn
vinden wij bij tegenslag, hagel of storm
onze baai van biskaje
en proosten wij
bij zon en vrolijkheid
op 'onze ouwe'

het vaarwel schallend
nog uit de lijken geslagen
blijft het overtuigende weten
wij krijgen de mast weer op
door met dankbare hand
dat wat ons jou herinnert
aan te nemen
het strenge rechtvaardige
het welgemeende hoekige
de mantelende liefde
en de trots
op dat wat jij bent en jou is

in die wetenschap
zeggen wij- met vol gemoed
behouden vaart schipper
heb op jouw eeuwige tocht
de wind in de zeilen
en weet - ergens - ooit
in behouden haven
ligt een hereniging in het verschiet

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 28-07-2015

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Peter Paul Doodkorte
Actief sinds: 21-07-2015Informatie bij het gedicht:

voor (o)pa en maatje Jan Ooms (20 maart 1953 - 1 juni 2013) Auteursrechten
Op dit gedicht ‘sailing home’ van Peter Paul Doodkorte zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.