De vluchteling

Evelyn Dijkstra

Die buitenlanders die vluchten
naar Nederland dat mooie lage land
angst het water vanwege geruchten.
Het is in Nederland beter dan thuis. Daar.

Daar is oorlog, natuurgeweld en gevaar.
Daar kan ik niet veilig leven,
daarom willen we alles opgeven
en zijn we hier beland. In dit koude natte land.

Met trauma's van de strijd thuis. Tijdens de reis
worden we opgewacht door de grenswacht.
Op de vlucht zijn telt niet mee, is geen bewijs.
We worden teruggedrongen en geslagen over de grens.

Daar we wachten
op een nieuwe kans om ons over de grens te wagen.
Thuis kunnen we niet blijven,
daar zullen ze ons afslachten.

In Nederland willen ze ons niet.
Lange bleke mensen haten ons, schelden ons uit en protesteren.
Er is geen oog voor ons verdriet.
Dat wij hier willen zijn zullen we nooit beweren.

Liever waren we thuis
meer dan overlevend, levend, buiten gevaar
met onze geliefden, vrienden en familie
levend in woord, geur, warmte en gebaar.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 27-11-2022

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Evelyn Dijkstra (Actief sinds: 02-09-2021)

Informatie bij het gedicht

Naar aanleiding van Danny in Ter Apel

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘De vluchteling’ van Evelyn Dijkstra zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.