Avondklok

Lucas. Kruse

Avondklok

Haarlemse Damiaatjes Piet en Hein
luiden half negen de avondklok in
dat men om negen uur binnen moet zijn
zonder pardon, zin of geen zin

ooit een signaal om poorten te sluiten
priemende oproep voor avondgebed
burgers naar binnen, tuig dat blijft buiten
publiek horloge en ijzeren wet

ooit ook als Sperrzeit ons volk opgelegd
gehaat en gevreesd en gründlich gestellt
middel dat mensen wreed knevelt en knecht
en dat tot doel had: verzet kaltgestellt

dankzij corona opnieuw uitgevonden
Rutte, De Jonge, Groen Links en SP
ondanks gedachten aan oorlog verbonden
en ondanks Wilders z’n krijsende nee

Hollanders, slim, niet voor een gat gevangen
weten wel raad met die dwingende klok
laten zich niet door een sper tijdje stangen
zoeken een ausweis, kordaat en ad hoc

een kat in een tuigje of avondklokhondje
geldig excuus om toch buiten te zijn
met goudvis of schildpad een nachtelijk rondje
maar daarna weer terug voor viruschagrijn

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 05-02-2021

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Lucas. Kruse (Actief sinds: 01-02-2021)

Informatie bij het gedicht

Geschreven naar aanleiding van het invoeren van de geruchtmakende avondklok.

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Avondklok’ van Lucas. Kruse zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.