Schaduw van de vooruitgang

Willem Bernardus Tijssen

Ontwaakt computers uit alle landen!
Vergeet niet dat u met al uw bestanden
de mens ontneemt nog mens te zijn.
De mens die u voedt met specifieke
opdrachten om zijn dagelijkse ongemakken
te verzachten; en u zo de middelen geeft om
zichzelf maatschappelijk overbodig te doen zijn.

Ontwaakt computers uit alle landen!
Laat u leiden door het menselijke leed;
de mens ontneemt nog nuttig te zijn.
De mens die u laat arbeiden op alle
tijden om zich van zijn routine arbeid
te bevrijden; en dientengevolge zijn
eigen behoefte aan arbeid vergeet.

Ontwaakt computers uit alle landen!
Wil niet de nieuwe god van de mensen
zijn die hen de verantwoordelijkheid
ontneemt van alle wereldse pijn. De mens
die door uw industrieel emplooi zichzelf
gevangen zet in een welvaartskooi;en zo
vergeet dat er aan zijn grootsheid ook
beperkingen zijn.

Computers uit alle landen vergeet voor even
een computer te zijn! Schakel tijdelijk uit al uw
bestanden, opdat de mens zich weer bewust
wordt mens te zijn.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 13-11-2015

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Willem Bernardus Tijssen (Actief sinds: 02-03-2015)

Informatie bij het gedicht

Schrijver: Willem B. Tijssen

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Schaduw van de vooruitgang’ van Willem Bernardus Tijssen zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.