INLOGGEN
«»

Europa's Beroemdste Liefdespaar

Napoleon Bonaparte en zijn Josephine,
In Europa heeft men geen grotere romance
Gezien dan tussen de zichzelf kronende kleine
Generaal en zijn beeldschone gemalin.
Van veldmaarschalk en burgermeisje tot
Frankrijk's keizerlijke vorst en vorstin.

Napoleon Bonaparte mocht zichzelf in
1804 tot Franse keizer kronen en kon
Zich met pracht en praal met Josephine
Aan de wereld tonen. De hoogmoed
Van de Corsicaanse edelman kwam te
Waterloo in 1815 ten val. Hij verloor daar
Zijn rijk en bovenal, zou hij in ballingschap
Zijn Josephine nimmer kunnen vergeten;
Waarvoor zijn liefde ondanks alles noch
Immer niet was gesleten.

Hoewel Josephine nimmer Napoleon's
Kinderen zou baren, en hadden Napoleon's
Staatszaken meer belang dan Josephine 's
wedervaren; toch waren zij van 1796 tot 1809
Gelukkig getrouwd, en heeft zowel de een
Als de ander de scheiding nadien berouwd.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht » Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken Over dit gedicht   
Geplaatst op: 02-08-2015

Beoordeel dit gedicht nu

10 9 8 7 6
5 4 3 2 1

Over deze dichter

Willem Bernardus Tijssen
Actief sinds: 02-03-2015 Auteursrechten
Op dit gedicht ‘Europa's Beroemdste Liefdespaar’ van Willem Bernardus Tijssen zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.