Sonnenborgh - Sterrenwacht

Willem Bernardus Tijssen

Sonnenborgh ooit één van de
door keizer Karel V in 1552 te Utrecht
gebouwde vier verdedigingsbolwerken;
met als doel de zuidoostelijke kant van
de Stadsbuitengracht te versterken;
bekoorde het stadsbestuur strategisch en
reeds spoedig multifunctioneel als een degelijk
bouwproject met wetenschappelijk potentieel.

Vele bekende Utrechtse geleerden vonden een
boeiend wetenschappelijk leven binnen
Sonnenborghs al meer dan vijfhonderd jarig
bestaan. Zo kon de maatschappelijke zingeving
gedurende dit tijdsverloop van het bolwerk van
de krijgskunst naar de plantkunde en de meteorologie
vervolgens naar zijn huidige bestemming sterrenkunde overgaan.

In 1636 kon de stad Utrecht zijn wijsgerigheid
met vreugde omhullen toen de in dat jaar
opgerichte Universiteit Utrecht wetenschappelijke
onderwijsbehoeften in mocht gaan vullen.
Regius in de plantkunde; Buys Ballot in
de meteorologie, en meer recentelijk sterrenkundig
professor Cees de Jager fundeerden in de Sonnenborgh
hun wetenschappelijke pretenties, die sterren niet doen
wachten voor iets van aardse sympathie.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 25-07-2016

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Willem Bernardus Tijssen (Actief sinds: 02-03-2015)

Informatie bij het gedicht

Schrijver: Willem B. Tijssen

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Sonnenborgh - Sterrenwacht’ van Willem Bernardus Tijssen zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.