Vergelijk Geen Appels Met Peren

Willem Bernardus Tijssen

Vergelijk geen appels met peren; zo heb ik
Van mijn bovenmeester kunnen leren.
Werkelijk er is een wezenlijk verschil tussen
hetgeen de pit omhult en rust onder de schil.
Een appel is rond en soms vermaard en
Wordt voor de moeilijke tijden bewaard. Een
Peer is ovaal en minder speciaal en vaak het
Sluitstuk op een fruitschaal.

Toch zijn het niet de appels maar veeleer de peren
Die de fruitteler het doorzetten leren. Snel rijp gaan
Ze van hand tot hand; zijn ze vaak gebutst voor
Ze belandden bij de juiste klant. Sappig en niet te
Zoet manen zij de klant tot gepaste spoed; en
Lijken ze te willen zeggen tegen wie het horen wil:
"Eet mij, de vrucht en de schil!"

Dus laten we vergeten die vermeende verschillen
En ons appeltje en peertje gaan schillen; zodat wij
Van elk een op de juiste tijd er een genieten zonder spijt.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 09-06-2015

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Willem Bernardus Tijssen (Actief sinds: 02-03-2015)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Vergelijk Geen Appels Met Peren’ van Willem Bernardus Tijssen zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.