Moed

Gertjan van der Kraan

Moed

Hoe uit zich moedig-zijn in een mensenleven
Kun je aan alle moed dezelfde waarde geven
Onder moed wordt vaak iets positiefs verstaan
Maar dienen we daar ook zo mee om te gaan
Hoogmoed en ootmoed bevatten beiden moed
Maar zijn beide vormen ook inhoudelijk goed
Hoogmoed is de moed om boven de ander te staan
Ootmoed is de moed nederig door ‘t leven te gaan
Maar moet je voor beide vormen wel moedig zijn
Want beide vormen veroorzaken soms ook pijn
Omdat de hoogmoed de ootmoed niet ziet staan
En de ootmoed de hoogmoed zijn gang laat gaan
Toch zijn beide vormen wel op moed gebaseerd
Waar na verloop van tijd ook van wordt geleerd
Door hoogmoed, moedig het resultaat te dragen
Bij ootmoed, moedig door te gaan zonder klagen
In hoogmoed kijkt men heldhaftig naar beneden
Wat bij ootmoed juist moedig wordt vermeden
Maar beiden vormen hebben dus een resultaat
Voor de hoogmoed aan het einde van zijn daad
Bij de ootmoed tijdens zijn houding in het leven
Om steeds weer moedig gestalte aan te geven
Hebben wij de moed om eerlijk toe te geven
Hoe moedig wij zijn in ons persoonlijk leven

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht  

Geplaatst op: 14-08-2017

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Gertjan van der Kraan (Actief sinds: 31-10-2014)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Moed’ van Gertjan van der Kraan zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.